U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Preventie vermindert risico op doorligwonden in ziekenhuizen

15-11-2018

Het UZ Gent en het Universitair Centrum voor Verpleegkunde en Vroedkunde (UCVV) pleiten voor meer en betere preventie om het aantal patiënten met decubitus sterk te verminderen. 12,1 % van de patiënten in Belgische ziekenhuizen kampt immers met doorligwonden. In het UZ Gent daalde dat aantal in 2017 tot 6,8 % dankzij de invoering van een zorgpad met duidelijke en eenvoudige richtlijnen voor zorgverleners.

Doorligwonden (decubitus) ontstaan door de herhaalde druk of langdurige inwerking van druk- en schuifkrachten op het lichaam. Ze komen voor op risicoplaatsen waar het bot zich dicht onder de huid bevindt, zoals de hielen, de stuit en de heupkammen. Zowel ouderen als jongeren kunnen er last van hebben. De letsels zijn moeilijk te genezen, maar kunnen gelukkig vaak voorkomen worden.

Gezondheidsprobleem

Decubitus kan leiden tot fysieke en psychische pijn, een langere opnameduur en hoge kosten voor de patiënt en de maatschappij. Het komt voor bij een grote groep mensen die door ziekte, handicap of ongeval veel in bed liggen of in een rolstoel zitten. Bovendien is decubitus een belangrijke parameter om de kwaliteit van zorg te meten.

Beter voorkomen dan genezen

Preventie is daarom cruciaal. Het UZ Gent en het Universitair Centrum voor Verpleegkunde en Vroedkunde (UCVV) werkten mee aan de ontwikkeling van internationale preventierichtlijnen. In 2016 zette het UZ Gent de theorie om in de praktijk met de ontwikkeling van een zorgpad tegen decubitus. Richtlijnen reiken zorgverleners op een eenvoudige en uniforme manier een praktische leidraad aan om risicopatiënten te identificeren en de juiste maatregelen toe te passen. 'Daardoor kampten in 2017 nog maar 6,8 % van onze patiënten met doorligwonden. In een universitair ziekenhuis lopen patiënten nochtans een hoger risico door hun ernstige aandoeningen,' zegt Steven Smet, verpleegkundig specialist.

Maatregelen

De verpleegkundigen in het UZ Gent bepalen minstens eenmaal per dag het risico op decubitus. Ze beantwoorden daarbij twee vragen:

  • hoe mobiel of actief is de patiënt?
  • hoe ziet de huid eruit op drukpunten? Zien ze daar niet-wegdrukbare roodheid of drukwonden?

Als er een risico op decubitus bestaat, starten ze een aantal maatregelen op:

  • de patiënt elke vier uur draaien.
  • de patiënt vaker van houding laten veranderen en minder lang laten opzitten: liever drie keer één uur dan een hele voormiddag aan een stuk.
  • ongeacht het risico, liggen alle patiënten op een traagschuimmatras. 
  • er zijn bijkomende speciale matrassystemen en zitkussens voor patiënten met een hoog risico.

De maatregelen vragen meer inspanningen van verpleegkundigen, maar zijn essentieel voor een goede preventie. Het UZ Gent ontwikkelde een training zodat verpleegkundigen aan de hand van concrete cases kunnen leren om het preventiebeleid correct toe te passen.

Meer info

Contacteer het Zorgcentrum wondzorg voor meer info.

Deze Engelstalige animatie over doorligwonden legt helder uit wat ze zijn, wat de impact ervan is op de gezondheidszorg en hoe we doorligwonden kunnen voorkomen.