U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Immuno-T: een ‘motion comic’ maakt immunotherapie bevattelijk

3-10-2017

Hematologe en topdokter prof. dr. Tessa Kerre lanceert een 'motion comic' of animatieverhaal dat immunotherapie uitlegt aan patiënten en hun naasten. Immuno-T toont op een eigentijdse en interactieve manier hoe immunotherapie werkt.

Immunotherapie

Immunotherapie is een recente, baanbrekende therapie voor kanker. Waar chemotherapie, radiotherapie (bestraling) en chirurgie ingeburgerde termen zijn, is Tessa Kerreimmunotherapie voor velen een abstract begrip. Daar wil prof. Kerre verandering in brengen. "De eerder genoemde klassieke behandelingen zijn gericht op de zieke cellen, terwijl immunotherapie inwerkt op het immuunsysteem van de patiënt. Met immuno-T brengen we op een attractieve manier in beeld hoe een normale cel een kankercel wordt en hoe het immuunsysteem kankercellen kan doden. Maar kankercellen kunnen het immuunsysteem te slim af zijn. We tonen hoe immunotherapie het immuunsysteem van de patiënt opnieuw in staat kan stellen om de kankercellen aan te vallen en te doden."

Het UZ Gent heeft ruime ervaring in fundamenteel en toegepast onderzoek naar immunotherapie.

Ondersteuning voor patiënten

Voor patiënten die immunotherapie ondergaan, kan het animatieverhaal een heldere aanvulling zijn op de informatie die de arts verstrekt. "Immuno-T kan hen helpen om de belangrijke informatie op eigen tempo op te nemen en te verwerken", zegt prof. Kerre. "We hopen dat de motion comic patiënten ook kracht en hoop kan geven en dat we hen hiermee een actieve rol kunnen geven in de therapie."

Met dank aan

Voor de ontwikkeling van de motion comic deed prof. Kerre een beroep op de firma Holofarm. Het project kwam tot stand in de schoot van het Cancer Research Institute Ghent (CRIG) en het Immuno-oncologisch Netwerk (ION) Gent. Het werd gefinancierd door het Innovatiefonds van het UZ Gent en een aantal sponsors.

Lancering op Iedereen UGent

Wie wil kennismaken met Immuno-T kan zondag 8 oktober terecht op het stadsfestival Iedereen UGent. Dat organiseert de universiteit naar aanleiding van haar 200ste verjaardag. De motion comic wordt voorgesteld in de Kapittelzaal van Het Pand, van 14 tot 17 uur.

Andere activiteiten rond kanker op Iedereen UGent: