U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Nieuw onderzoek naar alternatieve toediening COVID-19-vaccins

25-5-2021

Terwijl in ons land de vaccinatiecampagne stilaan de brede bevolking bereikt, blijven onderzoekers de bestaande vaccins onder de loep nemen. Vandaag gaat in de UAntwerpen de IMCOVAS-studie van start. Ook het Centrum voor vaccinologie (CEVAC) van het UZ Gent neemt vanaf juni deel aan de studie. Daarbij vergelijken onderzoekers de doeltreffendheid van alternatieve toedieningswijzen voor de vaccins van Moderna, Pfizer-BioNTech en AstraZeneca. Prof. dr. Isabel Leroux-Roels, diensthoofd CEVAC, licht toe: 'Met deze studie willen we een oplossing zoeken om eventuele leveringstekorten voor de bestaande vaccins op te vangen.'

Verschillende parameters onderzocht

Momenteel zijn vier COVID-19-vaccins erkend voor gebruik in de Europese Unie, maar de levering van die vaccins is afhankelijk van veel factoren. Als door onvoorziene omstandigheden een bepaald vaccin onvoldoende geleverd wordt, kan dit de vaccinatiecampagne vertragen, zowel in ons land als in andere landen. Om de pandemie onder controle te krijgen, is het cruciaal om de vaccinatiecampagnes te versnellen. Een flexibeler vaccinatieschema kan daarbij grote voordelen bieden.

Daarom wordt in de IMCOVAS-studie onderzocht wat het effect is op de immuunreactie als bepaalde variabelen aangepast worden: een langere periode tussen twee vaccindosissen, een ander merk van COVID-19-vaccin voor de tweede dosis (booster) dan bij de eerste dosis, of de helft van de aanbevolen dosis. Daarnaast wordt ook nagegaan of een inspuiting in de huid (intradermaal) met een lagere dosis een gelijkaardige immuunrespons oplevert als een inspuiting in de spier van de bovenarm (intramusculair) met een normale dosis. Bij de studie worden de vaccins van Moderna, Pfizer-BioNTech en AstraZeneca gebruikt.

Prof. dr. Isabel Leroux-Roels over het belang van de studie: 'Zelfs al vordert de vaccinatiecampagne momenteel goed in ons land, het is niet uit te sluiten dat er in de toekomst tekorten ontstaan. Bovendien zijn veel landen nog niet kunnen starten met vaccineren. Met dit onderzoek willen we verschillende vaccinatieschema's  onderzoeken. Zo weten we welke alternatieve schema's gebruikt kunnen worden bij een eventueel tekort aan vaccins.'

Deelnemers gezocht vanaf juni

De IMCOVAS-studie wordt gefinancierd door het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). In totaal worden 840 deelnemers gezocht tussen 18 en 55 jaar. Zij worden verdeeld over 12 groepen van 70 personen. Vandaag gaat het eerste deel van de studie van start aan de universiteit van Antwerpen. Daarna volgen ook het UZ Gent, het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) en de Université Libre de Bruxelles (ULB).

Het CEVAC van het UZ Gent zoekt vanaf juni naar ongeveer 170 kandidaten. Deelnemers mogen nog niet gevaccineerd zijn en moeten in goede gezondheid verkeren. De deelnemers voldoende bescherming bieden tegen COVID-19 is van het grootste belang. Als bij bepaalde deelnemers achteraf blijkt dat de immuunreactie te laag is, krijgen ze een extra dosis van het Johnson&Johnson-vaccin aangeboden.