U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Gentse onderzoekers stellen bijzonder hiv-onderzoek voor

20-6-2016

​Met een tijdelijke therapiestop willen onderzoekers van de UGent en het UZ Gent nagaan hoe hiv definitief genezen kan worden. Het onderzoeksproject werd afgelopen zaterdag voorgesteld in aanwezigheid van minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

​Schuilplek van hiv​

Hiv kan onderdrukt worden met virusremmers, maar verdwijnt nooit helemaal. Het virus kan zich op verschillende plaatsen in het menselijk lichaam verstoppen, en wetenschappers zijn er tot op vandaag nog niet in geslaagd om die schuilplekken goed in kaart te brengen. Een nieuwe Gentse studie, die geleid wordt door professor Linos Vandekerckhove, kan daarom op wereldwijde medische belangstelling rekenen. Experts uit Seattle en Melbourne werken eraan mee. Concreet wordt een integraal onderzoek van de patiënt, ook wel een total body mapping genoemd, gekoppeld aan een tijdelijke behandelingsstop. Op verschillende plaatsen in het lichaam (darmen, hersenen, lymfeklieren, beenmerg…) worden er stalen genomen. De medicatie wordt daarna tijdelijk stopgezet, waardoor het virus zich automatisch doorzet. De onderzoekers willen zien waar dat precies gebeurt: op willekeurige plaatsen of steeds vanuit eenzelfde orgaan? Het antwoord op die vraag bepaalt of er hiv-medicatie nodig is die voor het hele lichaam werkt, of specifiek voor een bepaald deel ervan.

Nauwe opvolging

Het spreekt voor zich dat er voor het opstarten van dit onderzoek niet over een nacht ijs werd gegaan. Een medische behandeling kan niet zomaar gestopt worden. Om de risico's tot een absoluut minimum te beperken, komen enkel patiënten die vroeger nooit problemen hebben gehad of ziek zijn geweest in aanmerking. De deelnemers worden elke week twee keer gecontroleerd, zodat de behandeling indien nodig onmiddellijk opnieuw kan worden gestart. Er is bovendien permanente medische en psychologische begeleiding door een team van experts.

Meest dodelijke infectieziekte

De laatste jaren werd de wereld meermaals geconfronteerd met belangrijke epidemieën. Maar de virale infectie die wereldwijd de meeste dodelijke slachtoffers blijft maken, is hiv. 37 miljoen volwassenen en kinderen zijn besmet, wekelijks worden 25 000 mensen seropositief. De ziekte heeft niet alleen een impact op de gezondheid van diegene die seropositief is maar ontwricht ook families, bedrijven en de zorgsector. Gezien de gevolgen van het virus op zowel individueel, maatschappelijk als sociaal vlak, blijft onderzoek naar hiv-genezing noodzakelijk.