U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Geboorteaangifte kan in het UZ Gent voortaan op de materniteit

19-4-2017

Ouders van een kindje dat in het UZ Gent wordt geboren, kunnen de geboorteaangifte voortaan eenvoudigweg op de materniteit doen. Het ziekenhuis opent daarvoor een loket, waar een medewerker van de dienst Burgerzaken van Stad Gent drie namiddagen per week aangiftes zal registreren. Vanmiddag wordt het eerste ouderpaar er alvast feestelijk onthaald door Sofie Bracke, schepen van Burgerzaken, en prof. dr. Rik Verhaeghe, directeur Verpleging van het UZ Gent.  

Kersverse ouders hebben 15 dagen de tijd om de geboorte van hun baby te laten registreren bij de burgerlijke stand van de geboorteplaats. Daarvoor hoeven ze nu niet langer naar het Administratief Centrum Zuid. Het UZ Gent maakt voortaan gebruik van eBirth, een elektronische toepassing waarmee de aangifte op de materniteit onmiddellijk digitaal naar de dienst Burgerzaken wordt gestuurd.

Dienstverlening op maat

'Een kindje op de wereld zetten is een ingrijpende gebeurtenis', zegt Anne Huygevelt, hoofdvroedvrouw. 'Het is een hectische periode waarin vaak heel wat moet worden geregeld. We zijn blij dat we onze ouders deze dienstverlening kunnen bieden en het hen zo wat makkelijker kunnen maken.'

De vrouwen die in het UZ Gent bevallen, hebben er wellicht extra baat bij, want velen komen van een eind buiten de stad. Prof. dr. Kristien Roelens, afdelingshoofd Verloskunde: 'Als derdelijnsziekenhuis worden ze naar ons doorverwezen omwille van een hoogrisicobevalling of mogelijke complicaties, en vaak kunnen ze niet meteen terug naar het ziekenhuis waar ze oorspronkelijk aanklopten. Dat de verplichte geboorteaangifte in de geboortestad moet gebeuren, betekende voor hen een bijkomende last. Die trip naar de dienst Burgerzaken kunnen we hen nu besparen.'

Met eBirth zet het UZ Gent een volgende stap in de administratieve vereenvoudiging en optimalisering van de (elektronische) dienstverlening.

Praktisch

Ouders die beiden in het bezit zijn van een geldige Belgische identiteitskaart kunnen de geboorte van hun kindje aangeven op de materniteit.
Wanneer:  maandag-, woensdag- en vrijdagnamiddag, telkens van 14 tot 16 uur
Waar: ingang 50, route 515.