U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Fonds Prinses Delphine van Saksen-Coburg: kunst als heilzame factor in de zorg

10-12-2020

Het UZ Gent richt vandaag het Fonds Prinses Delphine van Saksen-Coburg op om fondsen te werven voor de integratie van kunst in de zorg. Het fonds verleent financiële steun aan initiatieven die dankzij de helende kracht van kunst de warme zorg in het UZ Gent versterken. Hare Koninklijke Hoogheid, Prinses Delphine van Saksen-Coburg, schenkt haar naam aan het fonds.

De helende kracht van kunst

In het UZ Gent staat warme zorg centraal. Daarin heeft ook kunst een plaats. Studies tonen aan dat kunst een heilzaam effect heeft op het welzijn van patiënten en bijdraagt tot een omgeving waarin ze zich veilig voelen, zichzelf kunnen zijn en connectie behouden met de buitenwereld.  

Hematoloog prof. Tessa Kerre, voorzitter van het fonds: 'Het is minstens even belangrijk om voor de mens achter de patiënt te zorgen als om de ziekte te behandelen. Geïnspireerd door zoveel mooie verhalen op onze afdeling en bevestigd door onderzoek, geloof ik heel sterk in het samenbrengen van patiënten, vrijwilligers, onderzoekers en zorgverleners via kunst. Het versterkt de relatie met de patiënt en werkt als een helende kracht. En het heeft ook een positieve impact op de zorgverleners.'

Erevoorzitter Prinses Delphine van Saksen-Coburg

Prinses Delphine van Saksen-Coburg is erevoorzitter van het fonds: 'Het is voor mij een groot genoegen om mijn naam te geven aan dit fonds. Als kunstenaar voel ik elke dag opnieuw de kracht van kunst. Het raakt mensen in het diepst van hun zijn. Als klein meisje was ik al bezig met kunst om mijn omgeving mooier en minder eng te maken. Ik geloof dat dit ook werkt wanneer je in het ziekenhuis ligt. We moeten patiënten benaderen als mensen die nog altijd geraakt kunnen worden door kunst.'

Pilootproject: kunst en cultuur aan bed

Dinsdag 15 december start het eerste pilootproject van het Fonds Prinses Delphine van Saksen-Coburg in het kader van de Warmste Week: 'De Culturele Jukebox'. Alle opgenomen patiënten kunnen die dag op de televisie in hun kamer naar een culturele show kijken, gebracht door verschillende zorgverleners en onderzoekers van het Kankercentrum en het Cancer Research Institute Ghent (CRIG). 

Zij willen in de toekomst een digitaal platform ter beschikking stellen waarmee patiënten een portie cultuur aan bed kunnen bestellen.

 Meer info

Raadpleeg de webpagina van het Fonds Prinses Delphine van Saksen-Coburg. 

Prinses Delphine en prof. dr. Tessa Kerre