U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Deelnemers gezocht voor studie naar het effect van mindfulness op zelfmoordgedachten

13-3-2017

​Gepaste hulp vinden voor het omgaan met zelfmoordgedachten is niet evident. Van slechts weinig trainingen of behandelingen is immers bekend of ze ook helpen bij het reduceren van zelfmoordgedachten. Dit is een belangrijk aandachtspunt in het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie.

Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) lanceert daarom een studie naar het effect van Mindfulness Based Cognitieve Training (MBCT) op het verminderen van suïcidegedachten. Onderzoekers roepen iedereen in Vlaanderen die kampt met zelfmoordgedachten op om deel te nemen.

In het kader van dit onderzoek worden vanaf eind april in alle Vlaamse provincies gratis mindfulnesstraining aangeboden. Die training gebeurt in groep (max. 10 personen) en omvat 8 wekelijkse sessies van telkens 2 uur. Wie zich voor het onderzoek aanmeldt, wordt willekeurig ingedeeld in een trainingsgroep of in een controlegroep (die de training niet ontvangt).

Kampt u met zelfmoordgedachten en wil u graag bijdragen aan dit vernieuwende onderzoek? Meld u dan aan op de website via onderstaande gegevens en u ontvangt meer informatie over het onderzoek. Iedereen die 18 jaar of ouder is, in Vlaanderen woont en aan zelfmoord denkt, kan deelnemen. Let wel: het aantal plaatsen is beperkt.

Deelnemen

Om deel te nemen aan de studie kan u zich aanmelden op de website van het VLESP.  

Info

Voor vragen of informatie over het onderzoek kan u terecht op prospect@vlesp.be.

Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie van de Universiteit Gent.
http://www.vlesp.be/
renate.vanlandschoot@ugent.be
tel. 09 332 57 81