U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Dag van de inflammatoire darmziekten: bezoek de infostand op 20 oktober 2017

19-10-2017

Inflammatoire darmziekten (inflammatory bowel disease of IBD) zijn wereldwijd in opmars. Ongeveer 1 op de 1000 Belgen lijdt aan een chronische ontstekingsziekte van de darm. Om hen te ondersteunen en het brede publiek beter te informeren, wordt op 20 oktober 2017 de Vlaamse IBD-dag georganiseerd.
Ook het UZ Gent wil de bewustwording over inflammatoire darmziekten vergroten. Medewerkers van het IBD Centrum UZ Gent beantwoorden op vrijdag 20 oktober van 10 tot 14 uur vragen aan een infostand in de centrale hal van ingang 12. Patiënten en geïnteresseerden kunnen er informatie inwinnen over IBD, de meest recente behandelingen en de werking van het multidisciplinaire team van het UZ Gent.

Inflammatoire darmziekten

Inflammatoire darmziekten zijn chronische ontstekingsaandoeningen van het maag-darmstelsel. Ze hebben een op- en afgaand ziekteverloop. De meest voorkomende zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. De belangrijkste symptomen zijn vermoeidheid, diarree (vaak met bloed of slijm), buikpijn, vermageren en koorts. Veel patiënten hebben daarnaast last van valse of hoge stoelgangsnood. De ziekte van Crohn kan ook krampen, misselijkheid en braken veroorzaken.

Multidisciplinaire aanpak cruciaal

Om de patiënten optimaal te behandelen, bundelt het IBD Centrum de expertise van verschillende zorgverleners in deze gespecialiseerde (para)medische en chirurgische zorg. 'Tot 40 procent van de patiënten met IBD ontwikkelen ook symptomen buiten de darm', zegt prof. dr. Martine De Vos van het IBD Centrum. 'De meest voorkomende zijn gewrichtsontstekingen, huidletsels, oogontstekingen en lever- en galwegaandoeningen. Daarom is een multidisciplinaire aanpak voor deze patiënten cruciaal.'

Levenskwaliteit verbeteren

Inflammatoire darmziekten manifesteren zich vaak voor het eerst op jonge leeftijd (20-30 jaar). Ze kunnen een grote impact hebben op de levenskwaliteit van de patiënten, zowel op persoonlijk, relationeel en socio-economisch vlak. Prof. dr. Pieter Hindryckx, IBD Centrum: 'Met het centrum willen we de levenskwaliteit van de patiënten optimaliseren. We streven daarvoor naar een remissie van de ziekte: een actieve ontsteking remmen en de opflakkering van een nieuwe ontsteking voorkomen. Dat moet de patiënt toelaten zijn sociale, familiale en professionele activiteiten op een kwaliteitsvolle manier verder te zetten.'

Dankzij doorgedreven wetenschappelijk onderzoek zijn er steeds meer medicijnen met nieuwe werkingsmechanismen in vergevorderde ontwikkeling. Daardoor zullen in de nabije toekomst meer patiënten geholpen kunnen worden.