U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Chronisch obstructief longlijden (COPD) verhoogt het risico op een plotse hartdood

6-5-2015

Patiënten met COPD (chronisch obstructief longlijden) lopen meer risico om plots te overlijden aan een hartaandoening. Dat toont nieuw onderzoek van Gentse en Nederlandse wetenschappers aan.

COPD

COPD - een verzamelnaam voor onder andere chronische bronchitis en longemfyseem -veroorzaakt een aanhoudende ontstekingsreactie van de longen. Daardoor kampen COPD-patiënten met langdurig hoesten, overmatige slijmproductie en kortademigheid. In negen op de tien gevallen ontstaat de aandoening door jarenlang roken. 

Nieuwe studie

Onderzoekers van de UGent, het UZ Gent en het Medisch Centrum Rotterdam hebben een 15.000-tal 45-plussers 25 jaar lang gevolgd. Ze gingen daarbij na of plotse hartdood vaker voorkwam bij mensen met COPD dan bij leeftijdsgenoten die de ziekte niet hadden.
Daaruit bleek dat het risico op een plotse hartdood inderdaad verhoogd was bij patiënten die de diagnose minimaal vijf jaar eerder gekregen hadden en bij wie de symptomen erger waren geworden.

Preventie

De onderzoekers onderstrepen het belang van preventie. Prof. dr. Guy Brusselle van de dienst Longziekten van het UZ Gent roept daarom op om COPD-patiënten te screenen op hart- en vaatziekten. Door preventief op te treden met bijvoorbeeld bètablokkers of een implantaat dat de hartslag regelt, kan het risico op een plotse hartdood worden teruggedrongen. 

Lees het uitgebreide persbericht.​​