U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Cardiologe Julie De Backer krijgt Baillet Latour-beurs voor onderzoek naar erfelijke aandoeningen van de aorta

26-4-2019

Op 25 april kreeg prof. dr. Julie De Backer uit handen van Koningin Mathilde een onderzoeksbeurs ter waarde van 450.000 euro voor haar onderzoek naar erfeljike aandoeningen van de aorta. De beurs is een initiatief van het Fonds Baillet Latour voor medisch onderzoek.

Het onderzoek van prof. De Backer richt zich op de diagnostiek en behandeling van erfelijke aandoeningen van de thoracale aorta, het deel van de aorta dat door de borstkas loopt. Bij die aandoeningen verzwakt de aortawand wat kan leiden tot een verwijding (aneurysma) of een scheur (dissectie).  Erfelijke aandoeningen van de aorta treffen vaak jonge mensen en kennen dikwijls een dodelijke afloop.

Het onderzoek van prof. De Backer heeft al bijgedragen tot meer kennis over de onderliggende oorzaken van deze aandoeningen. Ook heeft ze verschillende methodes ontwikkeld om aan de hand van genetische tests en cardiovasculair onderzoek een goede diagnose te stellen. Wanneer de defecten aan de aorta tijdig behandeld worden, kan een verwijding (aneurysma) of een scheur vermeden worden en verhoogt de levensverwachting van de patiĆ«nten.  

Prof. De Backer zal de beurs gebruiken om de mechanismen achter de genetische defecten van de aorta verder te ontrafelen. Met deze nieuwe kennis willen zij en haar team betere methodes ontwikkelen voor een gepersonaliseerde behandeling van de aandoeningen.  

Prof. dr. Julie De Backer is cardioloog en klinisch geneticus in het UZ Gent.