U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Bubble ID vraagt meer aandacht voor primaire immuunstoornissen

26-4-2017

​Vandaag vraagt Bubble ID, een fonds van het Centrum voor Primaire Immuundeficiënties van het UZ Gent, opnieuw aandacht voor primaire immuunstoornissen (PID). 1 op de 2000 Belgen heeft een aangeboren stoornis van het immuunsysteem. De diagnose wordt vaak laattijdig gesteld, en blijft zelfs uit bij meer dan de helft van de patiënten. Wie met een primaire immuunstoornis kampt, heeft evenwel een verhoogde vatbaarheid voor herhaaldelijke, soms levensbedreigende infecties.

Onwetendheid aanpakken

Het Centrum voor Primaire Immuunstoornissen van het UZ Gent wil PID beter bekend maken en neemt deel aan de wereldweek voor primaire immuunstoornissen (22-29 april). Met het fonds Bubble ID organiseert het centrum de hele namiddag activiteiten in het Kinderziekenhuis van het UZ Gent.

  • 14-14.30 uur: De Immunobrigade zingt de 'Immunorap' aan de ingang van het kinderziekenhuis. Tegelijk worden tijdens het 'Burst the bubble'-actie bellen geblazen (en doorprikt), als symbool voor het isolement van PID-patiënten.

  • 14.30-15.30 uur: De Immunobrigade zingt in de wachtzalen van de poliklinieken.

Van 13.30 tot 16 uur is er kinderanimatie en worden er zoetigheden en koffie verkocht aan de ingang van het kinderziekenhuis, ten voordele van Bubble ID.

Primaire immuunstoornissen (PID)

PID is een verzamelnaam voor meer dan 170 aangeboren afwijkingen van het immuunsysteem. Die leiden tot een verhoogde vatbaarheid voor infecties en soms tot het ontwikkelen van bepaalde kankers. De infecties zijn vaak ernstig, terugkerend en doen zich voor op ongewone plaatsen in het lichaam. De symptomen uiten zich vaak in de kindertijd maar soms ook pas op latere leeftijd.

Bij veel patiënten met PID wordt de diagnose slechts laattijdig gesteld of zelfs gemist. Dat zorgt ervoor dat de infecties soms al onomkeerbare orgaanschade hebben veroorzaakt. Daarom is het belangrijk om de alarmsignalen voor PID bij kinderen en volwassenen tijdig te herkennen.

Bubble ID

Het fonds Bubble ID werd opgericht door het Centrum voor primaire immuunstoornissen van het UZ Gent om de onwetendheid over PID aan te pakken en het isolement van PID-patiënten te doorbreken. Dat doet Bubble ID met onder meer acties, lezingen en symposia. Daarnaast stimuleert het fonds ook wetenschappelijk onderzoek naar PID.