U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Bezorgd over een verdachte moedervlek? Dan kunt u snel op raadpleging bij Dermatologie

15-6-2018

Huidkanker vroegtijdig opsporen is erg belangrijk voor een goede genezingskans. In een proefproject probeert het UZ Gent momenteel de letselgerichte screeningmethode uit.

Triageraadpleging

Patiënten met een alarmerend huidletsel kunnen een versnelde afspraak krijgen. Prof. dr. Lieve Brochez (dienst Dermatologie): ‘Mensen die bij zichzelf een alarmerend huidletsel aantreffen, zijn natuurlijk erg ongerust. We willen hen zo snel mogelijk helpen. Daarom zijn we gestart met een triageraadpleging, naar het model van de letselgerichte screening. Mensen die zich zorgen maken over een specifiek huidletsel krijgen binnen de week een afspraak. Blijkt hun ongerustheid terecht, dan plannen we meteen ook al een chirurgische ingreep in.’

Positieve evaluatie

De triageraadpleging ging in het najaar van 2017 van start. De eerste evaluatie is positief. Bij 10 procent van de 70 patiënten vonden ook de dermatologen het huidletsel verdacht. Bij 8 procent werd huidkanker bevestigd. De triageraadpleging bereikt dus de juiste patiënten – mensen die een hogere kans op huidkanker hebben. Omdat de meeste letsels uiteindelijk toch goedaardig blijken, daalt de ongerustheid van de meeste mensen na het onderzoek significant.

Meer info

Lees het volledige artikel over letselgericht screenen op huidkanker in UZ Letters.
Contacteer de dienst Dermatologie.

Abonneer u op de online-editie van UZ Letters.