U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Beperkte capaciteit conventionele nucleaire onderzoeken en behandelingen

30-4-2015

​Onlangs nam de dienst Nucleaire Geneeskunde twee nieuwe zalen voor conventionele nucleaire onderzoeken in gebruik in gebouw P8 (gelijkvloers). Hierdoor kunnen patiënten opnieuw in het UZ Gent terecht voor de meeste conventionele nucleaire onderzoeken en behandelingen met radio-isotopen.

Dit betekent echter niet dat de dienst nu op volle capaciteit draait en dat ze alle onderzoeken en behandelingen kan aanbieden. Momenteel bereiken we een capaciteit van 60%. Dat betekent dat de wachttijden voor de patiënten kunnen oplopen. Pas na de volledige verbouwing van de dienst (inclusief de bouw van twee extra zalen), zal de maximale capaciteit opnieuw gehaald worden (voorziene einddatum van de werken: eind 2016).

Daarnaast zal de dienst Nucleaire Geneeskunde pas vanaf midden juni 2015 opnieuw onderzoeken en behandelingen met iodium gelabelde radiofarmaca kunnen uitvoeren.

Om de continuïteit van de zorg te garanderen, heeft het UZ Gent afspraken gemaakt met een aantal ziekenhuizen in de buurt waar patiënten terecht kunnen als de wachttijden te hoog zouden oplopen of als het UZ Gent het gevraagde onderzoek of de gevraagde behandeling niet kan uitvoeren.   

Onderzoeken en behandelingen: overzicht

1/ Voor volgende onderzoeken en behandelingen kan u momenteel WEL terecht in het UZ Gent (opgelet: capaciteit beperkt): ejectiefractiebepalingen, myocardperfusiescintigrafie, schildklierscan met 99mTc-pertechnetaat, therapie met Samarium-153 en I-131 capsule, skeletscintigrafie, divertikel van Meckel scintigrafie, galwegenscintigrafie, longperfusiescintigrafie, sentinelklieronderzoek, lymfografie, nierscan (met DMSA, MAG-3 en Cr-51 EDTA), speekselklierscintigrafie en MAA-scan.

2/ Voor volgende onderzoeken en behandelingen kan u momenteel NIET terecht in het UZ Gent (voorziene heropstart: midden juni 2015 – en niet 18 mei 2015 zoals eerder aangekondigd): schildklier- en totaal lichaamscintigrafie met I-123 en I-131, bijschildklierscintigrafie, captatiecurve met I-131, maaglediging, leucocyten- en beenmergscintigrafie, hersenperfusie (stroke en epilepsie), DAT-scan, RISA-scan, I-123 MIBG en longventilatiescintigrafie.

Afspraken

U kan een afspraak vastleggen via volgende nummers:
- Voor conventionele nucleaire geneeskunde: tel. 09 332 30 28, fax 09 32 38 07
- Voor het PET-centrum: tel. 09 332 54 65

Is de wachttijd als gevolg van het capaciteitsprobleem in het UZ Gent te lang of wordt het onderzoek/de behandeling momenteel niet in het UZ Gent aangeboden, dan kan u een afspraak vastleggen in een van de volgende ziekenhuizen:

AZ Jan Palfijn                                              AZ Sint-Lucas
Dr. Baelde                                                     Dr. Troch
Tel. 09 224 82 11                                          Tel. 09 224 66 22

AZ Maria Middelares                                   AZ Maria Middelares campus St. Jozef 
Dr. Wulfrank                                                  Dr. Temmerman
Tel. 09 260 70 70                                          Tel. 09 260 36 36

AZ Sint-Elisabeth Zottegem                       AZ Alma Eeklo
Dr. Jeroen Mertens                                       Dr. Obrie
Tel. 09 364 84 66                                          Tel. 09 376 06 85

 

Aanmelden in het UZ Gent

Patiënten moeten zich eerst inschrijven aan het centrale onthaal (gebouw K12, gelijkvloers) en melden zich vervolgens aan op het secretariaat van het PET-centrum op (gebouw P8, kelderverdieping -1). Patiënten voor ejectiefractieonderzoek, myocardperfusiescintigrafie en schildklierscan met 99mTc-pertechnetaat melden zich aan op de poli Cardiologie (gebouw K12, 8ste verdieping) vermits deze onderzoeken daar plaatsvinden. De patiënten worden daarvan op de hoogte gebracht als de afspraak vastgelegd wordt.

Meer info

Met vragen kan u terecht bij de dienst Nucleaire Geneeskunde, tel. 09 332 30 28,  nucleair.secretariaat@uzgent.be.