U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

ALS Ice Bucket Challenge op ronde in het UZ Gent

28-8-2014

De ALS Ice Bucket Challenge krijgt wereldwijd heel wat bijval. Ook het UZ Gent doet mee. De neurologen in opleiding werden uitgedaagd door hun collega's uit Leuven en namen met plezier een koude douche. Zo scharen ze zich achter de wereldwijde actie die ALS - een ongeneeslijke en dodelijke neurologische aandoening - onder de aandacht brengt. 

De uitdaging is eenvoudig: giet een emmer ijswater over je heen en nomineer drie anderen om hetzelfde te doen, of doneer voor onderzoek naar de ziekte.

Wat is ALS?

ALS of Amyotrofe Laterale Sclerose is een neurodegeneratieve aandoening van de motorische zenuwcellen in ruggenmerg en hersenstam die de spieren controleren. Daarbij verliezen de hersenen progressief het vermogen om de spieren te controleren, treedt verlamming op en worden uiteindelijk ook de ademhalingsspieren aangetast. Daardoor overlijdt het merendeel van de patiĆ«nten 2 tot 5 jaar na de diagnosestelling.  
De onderliggende oorzaak van ALS is niet bekend.  

De ALS Ice Bucket Challenge draagt bij tot een grotere bewustwording over de ziekte, wat moet resulteren in extra middelen voor onderzoek naar ALS.  

Meer info?

Dienst Neurologie UZ Gent   

 Video ALS Ice Bucket Challenge op ronde in het UZ Gent