U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

10 jaar MRI van de prostaat

23-9-2012

Eind jaren '90 begon de dienst Radiologie en Medische Beeldvorming van het UZ Gent met de eerste onderzoeken naar het prostaatmetabolisme bij patiënten. Tot 2002 gebeurde dat met tweedimensionele beeldvormingstechnieken, waarbij slechts een (klein) deel van de prostaat onderzocht werd. Tien jaar geleden kwam er echter een nieuwe 3D-methode die de volledige prostaat in beeld brengt. 'De MRI-techniek was meteen de start van een intensieve onderzoekslijn waarin al meer dan 2000 patiënten zijn onderzocht', zegt prof. dr. Geert Villeirs van de dienst Urogenitale Radiologie.

Het onderzoek werd mogelijk dankzij een intensieve multidisciplinaire samenwerking tussen de diensten Radiologie en Medische Beeldvorming, Urologie en Radiotherapie.

MRI steeds belangrijker

Prostaatkanker is in ons land de meest frequente tumor bij de man. Veel van die tumoren geven echter nooit aanleiding tot klachten. Geert Villeirs: 'Tegenwoordig worden de meeste tumoren ontdekt naar aanleiding van een gestegen PSA-waarde in het bloed, vaak gevolgd door een prostaatbiopsie. MRI met spectroscopie (d.w.z. een onderzoek van de stofwisseling in de prostaat) is een soort scan die de meest agressieve tumoren kan aanduiden of uitsluiten. Bij gestegen PSA maakt een afwijkende MRI het mogelijk om een gerichte biopsie te verrichten en uiteindelijk de beste behandeling te kiezen, terwijl een normale MRI een nodeloze biopsie net kan voorkomen of een afwachtende houding doen aannemen bij relatief ongevaarlijke tumoren. Door op die manier overdiagnose en overbehandeling te helpen voorkomen, zal de rol van MRI in de toekomst alleen maar groter worden.'