U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

'Waarom seks?': Gents onderzoek naar redenen om seks te hebben

27-1-2014

Motieven voor seks kunnen voor iedereen en in elke situatie verschillend zijn. De ene heeft vooral seks om spanning en stress kwijt te raken, terwijl de ander vooral intimiteit met de partner nastreeft. De ene keer is men gericht op lust en klaarkomen, terwijl men de andere keer seks heeft omdat het zo hoort of omdat het lang geleden is. De studenten Permanente Vorming Seksuologie aan de Universiteit Gent starten bij het grote publiek een rondvraag om die motieven te onderzoeken. Seksueel welzijn is immers een belangrijke factor voor emotioneel welzijn en levenskwaliteit. In een Amerikaans onderzoek van enkele jaren geleden (Meston en Buss, 2007) werden maar liefst 237 redenen genoemd om seks te hebben.

Seks bij gezondheidsproblemen

De Gentse onderzoekers nemen de resultaten van hun overzeese collega's als uitgangspunt voor hun eigen studie. Ze selecteerden heel gericht 139 van de 237 motieven, om die bij de Belgische bevolking verder uit te diepen. Tot nu is er bovendien weinig bekend over de seksuele motieven van mensen die kampen met specifieke gezondheidsproblemen. Aangezien vele (chronische) aandoeningen een invloed hebben op seksualiteit, willen de onderzoekers daar meer zicht op krijgen. Naast een bevraging van de gemiddelde Vlaming, zijn ze specifiek geïnteresseerd in mensen met obesitas of een oncologische aandoening (kanker), transgender personen, jongeren tussen 16 en 18 jaar, senioren van 55 jaar en ouder en personen met een seksueel probleem.

Deelnemen aan het onderzoek

Iedereen die seksueel actief is, ongeacht de leeftijd, kan anoniem deelnemen door op de site waaromseks.be de vragenlijst in te vullen. Dat kan tot en met 23 maart 2014. De vragenlijst beantwoorden duurt ongeveer 20 tot 30 minuten. Gegevens worden anoniem verwerkt.
Volgens de planning zullen de eerste resultaten van het onderzoek tegen de zomer klaar zijn. Wie deelneemt, ontvangt na afloop ook de resultaten en maakt kans op een van de geldprijzen die verloot worden om deelname te stimuleren.

Permanente vorming

Het onderzoek "Waarom seks?" vindt plaatst in het kader van de Permanente Vorming Seksuologie, georganiseerd door de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen (UGent). Het wordt voor het eindwerk van het tweede opleidingsjaar uitgevoerd door een team van zeven seksuologen in opleiding, onder supervisie van prof. dr. Guy T'sjoen, prof. dr. Ann Buysse en prof. dr. Marieke Dewitte.

Patiënten of andere geïnteresseerden kunnen voor meer info met de betrokken dienst(en) contact opnemen via de telefooncentrale van het UZ Gent: 09 332 21 11