U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Agenda

'Ja dokter, nee dokter'. Hoe de relatie tussen arts en patiënt verandert: nieuwe datum en livestream

Tijdstip

23 september 2020 van 20.15 tot 22.15 uur

Doelgroep

Breed publiek

Locatie

Handelsbeurs Concertzaal

Contactpersoon

communicatie@uzgent.be

Programma


LIVESTREAM​
Klik hier om vanaf 20.15 gratis via livestream mee te volgen. 


Denk zorg is een reeks meerstemmige voorstellingen die scherpe denkers op het podium samenbrengt. Zorgverleners, wetenschappers, opiniemakers en kunstenaars ontleden de medisch-ethische dilemma's in een mensenleven en confronteren ons met de grote vragen van onze tijd. In woord, muziek en beeld.

Thema van deze editie: hoe de relatie tussen arts en patiënt verandert

De wensen en waarden van mondige patiënten lijken steeds zwaarder door te wegen bij medische keuzes. De klassieke machtsverhouding in de spreekkamer wankelt.

 • Leggen we nog blindelings ons lot in de handen van een arts?
 • Staan artsen en patiënten steeds meer op gelijke voet?
 • Zijn zorgverleners bereid om een deel van de controle aan hun patiënten af te staan?
 • Hoe verbetert een evenwaardige relatie onze geneeskunde?
 • En zijn we wel in staat om zelf ingrijpende beslissingen te nemen over onze gezondheid?

Op het podium

 • Krista Bracke is auteur, radiomaker en eredoctor aan de Universiteit Gent. In 2009 stond haar leven op stelten: ze won ternauwernood het gevecht tegen de vleesetende bacterie, maar draagt er de fysieke sporen van. Ze stapt met twee onderbeenprothesen, haar rechterhand is gereconstrueerd en ze heeft chronische longschade. Krista pleit voor een gezond positivisme en voor meer menselijkheid in de complexe relatie zorgverlener-patiënt. 
 • Stéphanie De Maesschalck is huisarts en neemt studenten en collega's van de faculteit Geneeskunde met plezier mee in het verhaal van zorg in een superdiverse samenleving. De hulpverlener-patiëntrelatie staat voor haar centraal in haar werk, zowel in de dagelijkse contacten met patiënten en de mensen uit hun omgeving als in de lessen communicatie aan studenten.
 • Voor Piet Hoebeke, decaan van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen en uroloog (UGent en UZ Gent), is de patiënt de norm, niet het referentiekader van de arts. Hij probeert onbevangen naar zijn patiënten te luisteren en neemt ze mee in een begrijpelijk verhaal zodat ze op basis van correcte informatie en hun eigen normen en waarden beslissingen kunnen nemen. 
 • Hematoloog Tessa Kerre (UZ Gent en UGent) pleit voor ‘shared decision making’ in de zorg. Ze onderzoekt vernieuwende methodes om complexe informatie behapbaar te maken voor patiënten en hun naasten. Zelfs (en misschien wel vooral) in deze digitale tijden onderstreept ze het belang van de arts die op het bed van de patiënt zit en van empathische zorg voor de mens achter de patiënt. 
 • Zangeres en pianiste An Pierlé raakt het publiek al jaren met haar indrukwekkende stem en ontwapenende songs. Pierlé laat zich niet in een keurslijf dwingen en heeft een probleem met fake. Toen borstkanker bij haar vastgesteld werd, ging ze daar dan ook op volstrekt eigenzinnige en positieve wijze mee om.
 • Klinisch psycholoog en psychoanalyticus Stijn Vanheule is voorzitter van de vakgroep Psychoanalyse en Raadplegingspsychologie van de Universiteit Gent. Hij werkt mee aan onderzoek naar patiëntenbeleving en teamfunctioneren binnen het UZ Gent.
 • Met de tentoonstelling ‘De Handdoek’ in de Sint-Jacobskerk in Gent toont beeldend kunstenaar Honoré d’O hoe belangrijk en noodzakelijk de immaterialiteit van kunst is in deze actuele tijd. 
  Tijdens Denk Zorg #2 zorgt Honoré d’O voor installaties en video i.s.m. transplantatiepatiënt en curator Astrid David (DAVID vzw).
 • Gastvrouw: Lies Steppe, Klara-presentatrice

Tickets en livestream

De voorstelling is uitverkocht, maar u kunt gratis meevolgen via livestream. Aanmelden via de website van Handelsbeurs Concertzaal. 

Een initiatief van het UZ Gent, in samenwerking met Handelsbeurs Concertzaal
Regie en scenario: Handelsreizigers in ideeën