U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Agenda

Alles gaat voorbij, maar niets gaat over: geneeskunde, wetenschap en maatschappij in tijden van pandemie LIVESTREAM

Tijdstip

15 december 2020 van 20.15 tot 22.15 uur

Doelgroep

Breed publiek

Locatie

Handelsbeurs Concertzaal

Contactpersoon

communicatie@uzgent.be

Programma

Op dinsdag 15 december organiseert het UZ Gent samen met Handelsbeurs Concertzaal een derde editie in de reeks 'Denk zorg. Denkers van nu over gezondheid van morgen'.  U kunt de voorstelling volgen via livestream (de fysieke voorstelling werd door de coronamaatregelen afgelast). 

Deze keer hebben we het over geneeskunde, wetenschap en maatschappij in tijden van pandemie. We plaatsen de twijfel en het zoeken tegenover de behoefte aan voorspelbaarheid en een sluitende remedie en verkennen de grenzen van de geneeskunde en wetenschap. 

Aan het woord

  • Steven Callens is hoofd van de dienst Algemene inwendige ziekten en Infectieziekten (UZ Gent en UGent). De ervaring die hij opdeed als consultant voor de WHO tijdens de Ebola-epidemie zet hij in bij het wetenschappelijk onderzoek naar Covid-19. Met zijn expertise op het vlak van analyse, besmettelijkheid en behandeling van de ziekte drukt hij mee zijn stempel op het maatschappelijk debat.
  • Marjan Doom verrichtte als dierenarts aan de Universiteit Gent onderzoek naar de anatomie van het bloedvatenstelsel. Als directeur van het Gents Universiteitsmuseum zoekt ze de raakvlakken op tussen wetenschap, kunst en samenleving. In het essay Het Museum van de Twijfel houdt ze een bezield pleidooi voor een betere dialoog tussen wetenschap en kunst, maar ook voor herwaardering van de twijfel.
  • Eva Van Braeckel (UZ Gent en UGent) is longarts en heeft een bijzondere interesse in infectieziekten. Ze leidt de Covid-19-afdeling van het UZ Gent. Op de laatste bladzijde van haar doctoraat (2014) schreef ze: ‘De kunst bestaat erin te begrijpen en te aanvaarden dat sommige dingen niet te begrijpen of te aanvaarden zijn.’ 
  • Paul Verhaeghe is van opleiding klinisch psycholoog, van vorming psychoanalyticus. Hij werkt als gewoon hoogleraar aan de UGent. Sinds 2000 gaat zijn belangstelling vooral uit naar de invloed van maatschappelijke veranderingen op psychologische en psychiatrische moeilijkheden. In het essay 'Houd afstand, raak mij aan' plaatst Verhaeghe de oorzaak én de gevolgen van de pandemie in een ruimere context. 
  • Violist Shalan Alhamwy uit Syrië en Belgisch accordeonist Jonas Malfliet vormen samen Damast Duo. De stof damast komt uit Damascus, en raakte doorheen de geschiedenis zeer populair in Europa. Deze culturele uitwisseling vind je ook terug bij het duo. Shalan genoot een klassieke opleiding viool, maar beheerst ook de Arabische traditionele muziek. Jonas voelt zich door het reizen en internationale muziekstages in heel wat stijlen thuis. In 2018 namen ze hun eerste album Safar op, waarop ze een muzikale reis maken van Syrië naar België. Binnenkort brengen ze hun nieuwe cd uit: Birds of Passage.

Praktisch

Een initiatief van het UZ Gent, in samenwerking met Handelsbeurs Concertzaal
Regie en scenario: Handelsreizigers in ideeën