Slideshow: in de kijker


Het project Gerodent van het UZ Gent trekt sinds 2010 naar woonzorgcentra en verleent er curatieve en preventieve mondzorg.

Lees meer


De Warmste Week nadert. Dat merkt u onder meer aan de verschillende acties die in het UZ Gent lopen.

Lees meer


Het UZ Gent is vlot bereikbaar. Op de campus maakt een routesysteem u wegwijs.

Lees meer

Pulmonale revalidatie

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat patiënten met COPD die een belangrijk functieverlies hebben dat zelfs na optimale medicamenteuze therapie niet verdwijnt, baat hebben bij het volgen van een pulmonaal revalidatieprogramma. Dat blijkt ook het geval te zijn voor patiënten met restrictief longlijden en mogelijk ook voor patiënten met een oncologische voorgeschiedenis.

Meerwaarde van het UZ Gent

Het UZ Gent biedt een ambulant multidisciplinair programma van maximum 60 sessies gespreid over zes maanden. Het programma wordt ondersteund door de RIZIV-conventie pulmonale revalidatie.

Eerst worden de beperkingen van de longpatiënt (bv. deconditionering, ondervoeding, spierdepletie, angst, enz.) nauwkeurig in kaart gebracht. Vervolgens krijgt de patiënt een individueel programma onder multidisciplinaire begeleiding. Het team bestaat uit een kinesitherapeut, een ergotherapeute, een nutritioniste, een psychologe en een sociaal verpleegkundige. Dankzij de zorg op maat, het grote aantal sessies en de multidisciplinaire aanpak blijven de effecten vaak tot twee jaar na beëindiging van het programma aanhouden.

Experten

Prof. dr. Eric Derom, Bihiyga Salhi, Wendy Van Loo, Evelien De Burck, Marlies Suetens, Isabelle Heyens, Mireille Van Daele, Stefanie Vermeersch, Frauke De Ketelbutter

Contact

UZ Gent, dienst Longziekten 
Ingang 12 (gebouw K12E), 7de verdieping
Tel. 09 332 26 00 ​

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 18-12-2015 15:03.