Slideshow: in de kijker


Het project Gerodent van het UZ Gent trekt sinds 2010 naar woonzorgcentra en verleent er curatieve en preventieve mondzorg.

Lees meer


De Warmste Week nadert. Dat merkt u onder meer aan de verschillende acties die in het UZ Gent lopen.

Lees meer


Het UZ Gent is vlot bereikbaar. Op de campus maakt een routesysteem u wegwijs.

Lees meer

Hoe wordt de ziekte behandeld?

De eerstelijnsbehandeling voor leversteatose is niet-farmacologisch. Aanpassingen van de levensstijl zoals gewichtsverlies door dieet en meer beweging staan op de voorgrond. Door een gewichtsverlies van 7 tot 10 procent zou zowel de steatose als de inflammatie afnemen. Ook lichaamsbeweging zou, onafhankelijk van het gewichtsverlies, een histologische verbetering met zich meebrengen.

Wanneer risicofactoren of metabole problemen aanwezig zijn, moeten die onder controle worden gehouden. Het gaat dan vooral om diabetes mellitus type II, hypertensie en hyperlipemie.

Voor de behandeling van NASH volstaat de niet-farmacologische aanpak vaak niet. Verschillende geneesmiddelen zijn getest, zoals metformine, glitazones, vitamine E en ursodeoxycholzuur, maar ze hebben te weinig effect of te veel bijwerkingen. Vandaag is er nog geen effectieve goedgekeurde medicatie ter beschikking.

Ontwikkeling nieuwe behandelingen

De laatste jaren lopen verschillende onderzoeken om nieuwe behandelingen voor NASH te ontdekken en ontwikkelen. Er zijn al enkele geneesmiddelen waarvan de ontwikkeling ver gevorderd is en de resultaten veelbelovend zijn.

Patiënten kunnen via onze Leversteatosepoli deelnemen aan dergelijke klinische studies (fase 2 en 3). De studies worden gecoördineerd en gesuperviseerd door artsen en getrainde studiecoördinatoren. Zij staan borg voor kwalitatief hoogstaande en geactualiseerde patiëntenzorg.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 18-10-2017 13:36.

Afspraak maken >

09 332 95 00

Locatie >

Ingang 12

Route 1325

Team >

Aanbevolen Info >