Slideshow: in de kijker
Aandoeningen en behandelingen

De dienst Neonatale intensieve zorg behandelt alle aandoeningen die in de neonatale periode kunnen optreden: acute en chronische longproblemen, aangeboren afwijkingen aan de verschillende organen, aandoeningen verworven voor en na de geboorte zoals bloedingen en infecties, bloedziekten, stofwisselingsziekten, enzovoort.

Meest recente behandelingstechnieken

De dienst hanteert de meest recente behandelingstechnieken en beschikt daarvoor over geavanceerde toestellen zoals hypermoderne beademingstoestellen voor kunstmatige beademing van pasgeborenen.  Hartslag, ademhaling, zuurstofgehalte, bloeddruk en indien nodig hersenfunctie van de patiëntjes worden permanent gemonitord.

Pasgeborenen met zuurstoftekort bij de geboorte kunnen behandeld worden met totale lichaamskoeling, waardoor hersenschade sterk kan worden beperkt.

Voor nierdialyse en ondersteuning door de hart-longmachine werkt de dienst Neonatale intensieve zorg samen met de afdeling Intensieve zorg Kindergeneeskunde. Alle complexe aangeboren heelkundige aandoeningen kunnen aangepakt worden door een hooggespecialiseerde teams van hartchirurgen, kinderchirurgen, urologen, hoofd- en halschirurgen, neus-keel-oorartsen, orthopedisch chirurgen en plastisch chirurgen.

Onderzoeken

Om de zieke pasgeborenen zo weinig mogelijk te moeten verplaatsen worden heel wat onderzoeken uitgevoerd aan het bed van het patiëntje. Dat geldt onder meer voor radiologische routineonderzoeken en echografieën. Ook sommige bloedanalyses gebeuren op de dienst zelf, zoals de bloedsuikerwaarde bepalen en bloedgasanalyse. Daardoor zijn  de resultaten onmiddellijk beschikbaar.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 11-2-2016 10:18.

Locatie >

Ingang 50 (gebouw B1)

Route 650

Team >

Aanbevolen Info >