Slideshow: in de kijker

Welkom bij het UZ Gent

Geen zorg zonder innovatie: steun het onderzoek in de universitaire ziekenhuizen en teken de petitie

Lees meer

Van gezonde geslachtscel tot gezond kind - Infoavond Vrouwenkliniek op 26 november 2014

Lees meer

Hepatitis C aan banden gelegd - Infoavond op woensdag 10 december

Lees meer

Endocrinologie en Stofwisselingsziekten (volwassenen)

Hormonen zijn stoffen die door gespecialiseerde endocriene klieren worden afgescheiden en van belang zijn voor het regelen van vrijwel alle lichaamsfuncties.

De dienst Endocrinologie zorgt voor de diagnose en behandeling van ziekten die het gevolg zijn van stoornissen in endocriene klieren, en in de afscheiding of de werking van hormonen.

Diabetes – Suikerziekten

Diabetes Mellitus type 1 (suikerziekte) ontstaat op jonge leeftijd doordat de alvleesklier geen insuline meer kan produceren, als gevolg van ontregeling van het afweersysteem. Diabetes Mellitus type 2 ontstaat op latere leeftijd doordat insuline niet meer effectief werkt, ondermeer als gevolg van zwaarlijvigheid en gebrek aan lichaamsbeweging. Deze ziekte komt steeds vaker voor en het riscio neemt toe met de leeftijd.
Hoge suikerwaarden in het bloed beschadigen de bloedvaten en verhogen het risico op vaataandoeningen. De behandeling van diabetes vraagt om een goede samenwerking tussen huisarts, diabeteseducator (speciaal opgeleide verpleegkundige), diëtiste, endocrinoloog-diabetoloog en dikwijls specialisten van andere disciplines (zoals de cardioloog, vaatchirurg, nierspecialist, enz…) .

Voetkliniek

Letsels aan de voeten zijn vaak een ernstige verwikkeling van suikerziekte, en vragen een zorgvuldige en grondige aanpak. Hiervoor bestaat een gespecialiseerde multidisciplinaire ploeg in de voetkliniek.

Obesitas - Zwaarlijvigheid

Obesitas is een wijdverspreide aandoening die in onze moderne maatschappij een bijzonder groot gezondheidsprobleem wordt. Mensen met zwaarlijvigheid lopen immers een duidelijk verhoogd risico op tal van aandoeningen, o.a. suikerziekte, hart- en vaatlijden, stoornissen in de vetstofwisseling, respiratoire insufficiëntie, slaap apnoe syndroom, gewrichtsproblemen, enz.
De aanpak van zwaarlijvigheid vergt een individuele begeleiding door een multidisciplinair team van ervaren artsen, diëtisten, verpleegkundigen en chirurgen.

Hypofyse en Bijnier

De hypofyse is een klein kliertje onderaan de hersenen. Deze klier controleert de productie van verscheidene hormonen. De hypofyse kan een overproductie (bijvoorbeeld prolactinoom met te veel melkhormoon or acromegalie met te veel groeihormoon), of te beperkte productie (bijvoorbeeld tekort aan bijnierschorshormonen, groeihormoontekort) van hormonen vertonen.
Ook bijnieraandoeningen kunnen gepaard gaan met overproductie (feochromocytoom, syndroom van Cushing) of te geringe (bijnierschorsinsufficiëntie of Addison ziekte) hormonale productie.

Schildklier

De schildklier is gelegen ter hoogte van het strottenhoofd en regelt de lichaamsstofwisseling. Schildklieraandoeningen zijn frequent. De werking kan verhoogd of vertraagd zijn, de schildklier kan vergroot zijn en er kunnen (goedaardige en zeldzamer kwaardaardige) gezwellen in ontstaan.

Andrologie

Andrologie is de tegenhanger van gynaecologie. Mannen met verminderde of afwezige vruchtbaarheid, met noodzaak tot langdurig invriezen van zaadstalen, met seksuologische stoornissen, of met stoornissen in de productie van mannelijk hormoon (testosteron) worden op deze consultaties begeleid.

Adolescenten

Groeistoornissen worden onderzocht en behandeld in samenwerking met de pediatrische endocrinologen. Specifieke aandacht is er op onze afdeling voor vrouwen met Turner syndroom, mannen met Klinefelter syndroom, en mensen met aandoeningen van de seksuele ontwikkeling.

Osteoporose, metabole botziekten en calciumhuishouding

Afwijkingen in hormonen kunnen de calciumhuishouding verstoren (bijvoorbeeld bij verhoogde werking van de bijschildklieren) en kunnen de oorzaak zijn van problemen in de beenderen zoals bijvoorbeeld botontkalking of osteoporose.

Kinderen en adolescenten

Er is een afdeling Endocrinologie en Diabetologie voor kinderen en adolescenten

Afspraak maken >

09 332 21 37

Locatie >

K12E

9e verdieping

Team >