Slideshow: in de kijker


Het project Gerodent van het UZ Gent trekt sinds 2010 naar woonzorgcentra en verleent er curatieve en preventieve mondzorg.

Lees meer


De Warmste Week nadert. Dat merkt u onder meer aan de verschillende acties die in het UZ Gent lopen.

Lees meer


Het UZ Gent is vlot bereikbaar. Op de campus maakt een routesysteem u wegwijs.

Lees meer

​Wat is een allergie

Een allergie is een abnormale reactie van het lichaam op bepaalde stoffen die op zichzelf onschadelijk zijn. Deze stoffen worden allergenen genoemd. Ongeveer 20 tot 30% van de bevolking heeft allergie en zal reageren op deze stoffen. Best gekend zijn allergie voor stuifmeel, huidschilfers van honden en katten, uitwerpselen van huisstofmijten of sporen van schimmels. Allergie veroorzaakt vooral klachten van de neus, de longen, de huid, het maag-darmstelsel, de ogen en de oren. Soms zijn er heel hevige reacties op stoffen die we eten zoals pinda, fruit, granen, vis, schaal- en schelpdieren, ... Zelfs het gif van bijen en wespen, contact met latex en geneesmiddelen kunnen een hevige allergische reactie veroorzaken.

Hoe wordt allergie gediagnosticeerd?

De specialist of huisarts kan een allergie vaststellen aan de hand van het klachtenpatroon in combinatie met een huidpriktest en/of bloedonderzoek (RAST).

Allergieconsultatie

De arts begint met vragen over de klachten, het verloop van de allergie, de belasting, de familiegeschiedenis etc. Deze fase wordt anamnese genoemd. Op deze manier krijgt een arts een precies beeld van de ernst van de klachten, leefomstandigheden, mogelijke beïnvloedende factoren en kan worden overwogen wat er tegen te doen is.

Huidpriktest

Om vast te stellen of het om een allergie gaat, kan de arts een huidpriktest uitvoeren. Bij deze test worden kleine druppeltjes van allergeenextracten aangebracht op de onderarm. Met een naaldje prikt men door het druppeltje in de huid. Na 15 minuten kan worden afgelezen of het lichaam gereageerd heeft. Bij een allergische reactie zal een kleine rode zwelling ('kwaddel') op de huid ontstaan dat een beetje kan jeuken. 

Nasale provocatie

Bij nasale provocatie wordt het te onderzoeken allergeen in contact gebracht met het te onderzoeken orgaan, namelijk de neus. Beoordeeld wordt of contact tussen het desbetreffende allergeen en het orgaan leidt tot voor de patiënt herkenbare klachten. De testen zijn niet zonder risico en moeten uitgevoerd worden door ervaren specialisten. Provocatietesten worden uitgevoerd ter bevestiging of uitsluiting van een allergie als anamnese, huidtesten of RAST (bloedonderzoek) onvoldoende informatie verschaffen.

Provocatietest met voeding of geneesmiddelen

Bij het opsporen van een allergie voor medicatie of voeding kan het nodig zijn u het bewuste medicijn of de voeding toe te dienen als alle vorige testen negatief waren. Dat gebeurt dan in het dagziekenhuis onder toezicht van een arts/dermatoloog en een allergieverpleegkundige.

Basofiele activatietest

De test wordt gebruikt voor in-vitrodiagnostiek van verschillende allergieën voor anesthetica, spierrelaxantia, geneesmiddelen, voedsel, wespen- en bijengif. De test wordt sinds januari 2012 standaard ingezet voor allergiediagnostiek.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 10-7-2015 11:24.