Slideshow: in de kijker


Het project Gerodent van het UZ Gent trekt sinds 2010 naar woonzorgcentra en verleent er curatieve en preventieve mondzorg.

Lees meer


De Warmste Week nadert. Dat merkt u onder meer aan de verschillende acties die in het UZ Gent lopen.

Lees meer


Het UZ Gent is vlot bereikbaar. Op de campus maakt een routesysteem u wegwijs.

Lees meer

Huisstofmijtallergie

Huisstofmijtallergie is een vorm van allergische rhinitis.  

De huisstofmijt is een spinachtig beestje met een doorsnede van slechts tienden van een millimeter, dat leeft van menselijke en dierlijke huidschilfers. De huisstofmijt komt in ieder huis voor en voelt zich het prettigste in een warme, vochtige omgeving waar voldoende voedsel is. De slaapkamer en met name het bed zijn daarom een ideale verblijfplaats; in elk bed leven honderdduizenden huisstofmijten! De huisstof mijt vinden we het hele jaar door maar aan het einde van de zomer en in de herfst zijn ze het talrijkst.

Bij een allergie voor huisdieren reageert het lichaam op huidschilfers, haren of veren van dieren. Ook in het speeksel en de urine van huisdieren bevinden zich allergenen. Van de allergieën voor huisdieren komen katten- en hondenallergie het meest voor. Van een allergie voor huisdieren kunt u het gehele jaar last hebben.

De klachten bij een allergie voor huisdieren en/of huisstofmijt treden vooral op in de slijmvliezen van neus, ogen en longen.

Ze uiten zich onder meer als:

 • een verstopte neus
 • niesbuien
 • jeukende en tranende rode ogen
 • hoesten of benauwdheid
 • ontstaan van huiduitslag, rode of jeukende huid (eczeem).

Als bijkomende verschijnselen kunnen moeheid, hoofdpijn en lusteloosheid optreden. De klachten ontstaan meestal binnen een halfuur nadat u met huisdieren in aanraking bent gekomen (vroege reactie). Soms kan het echter 6 tot 24 uur duren voordat er verschijnselen optreden (late reactie).

De arts stelt een allergie voor huisdieren/huisstofmijt vast aan de hand van het klachtenpatroon in combinatie met een huidtest en / of bloedonderzoek.

Een behandeling voor huisdieren- en/of huisstofmijtallergie kan bestaan uit een aantal stappen, gaande van saneren (gezond maken), symptoombestrijding of immunotherapie (allergievaccinatie).

Tips

 • Vervang tapijt en matjes door gladde vloerbedekking zoals parket en linoleum.
 • Gebruik geen gestoffeerde meubels
 • Houd huisdieren zoveel mogelijk buiten en in ieder geval niet in de slaapkamer.
 • Hang synthetische gordijnen op.
 • Voorkom vochtophoping door een goede ventilatie en een gelijkmatige verwarming van het huis.
 • Ga op vakantie in het hooggebergte (>1500 m); hier komen geen mijten voor.
 • Gebruik zoveel mogelijk een dweil of vochtige doek om stof af te nemen. Gewone stofzuigers hebben als nadeel dat ze het vuil wel opzuigen maar kleine stofdeeltjes, zoals mijtallergenen, aan de achterzijde weer uitblazen. Die blijven dan vervolgens gemiddeld een uur in de lucht zweven en de kans is groot dat ze worden ingeademd.

 

 

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 15-6-2015 10:09.