Slideshow: in de kijker


Het project Gerodent van het UZ Gent trekt sinds 2010 naar woonzorgcentra en verleent er curatieve en preventieve mondzorg.

Lees meer


De Warmste Week nadert. Dat merkt u onder meer aan de verschillende acties die in het UZ Gent lopen.

Lees meer


Het UZ Gent is vlot bereikbaar. Op de campus maakt een routesysteem u wegwijs.

Lees meer

Eczeem

Eczeem wordt gekenmerkt door roodheid, kleine bobbeltjes (papels), blaasjes (vesikels), vochtafscheiding, schilfering of kloven. Bij een allergisch contacteczeem ontstaan de afwijkingen door een allergische reactie op kleine moleculen of allergenen die van buitenaf de huid binnendringen. De allergenen binden op cellen in de huid die het immuunsysteem activeren. Als de huidbarrière reeds beschadigd is, bijvoorbeeld door irritatie, treedt er dus sneller een reactie op. Men moet meestal verschillende keren in contact komen met een product voor het immuunsysteem voldoende geactiveerd is om een allergische reactie te veroorzaken. Het is goed mogelijk om zonder problemen jaren na elkaar met een bepaalde stof in contact te komen voordat men allergisch wordt. Er zijn heel veel stoffen die een contactallergie kunnen veroorzaken. De meest voorkomende allergenen zijn metalen (nikkel), geurstoffen en bewaarmiddelen in cosmetica, haarverf, … Deze allergieën kunnen kunnen getest worden door middel van plakproeven.

Atopisch eczeem

Sommige mensen hebben een erfelijke aanleg voor het ontwikkelen van eczeem, dit noemt men atopisch of constitutioneel eczeem. Meestal ontstaat het eczeem bij baby’s vanaf de leeftijd van 3 maanden. Men ziet dan vooral huiduitslag op de wangen en het voorhoofd, het middenste gedeelte van het gezicht is dan niet aangetast. Bij oudere kinderen ziet men vooral eczeem in de elleboog- en knieplooien maar ook soms op de romp. Soms verdwijnt het eczeem bij het ouder worden, het kan echter ook gans het leven aanwezig blijven. Bij volwassenen ziet men dan vooral eczeem op het gelaat en de hals. Personen met atopisch eczeem ontwikkelen vaker een allergie voor huisstofmijt, pollen of huidschilfers van dieren. Omdat hun huidbarrière doorbroken is lopen zij ook een hoger risico op het ontwikkelen van een contactallergie.

Bij opstoten van atopisch eczeem worden corticoïdcrèmes voorgeschreven om de huidletsels en de jeuk onder controle te krijgen. De onderhoudsbehandeling bestaat uit het smeren van voedende crèmes om de huidbarrière te herstellen.

Netelroos of urticaria

Netelroos of urticaria is een soort jeukende huiduitslag waarbij men op korte tijd rode vlekjes of verdikte bleke plekken ziet ontstaan. Ze komen op en verdwijnen weer op minder dan 24 uur. Urticaria kan veroorzaakt worden door een immunologische reactie na inname van voeding of medicatie. Bij deze patiënten kunnen huidpriktesten zinvol zijn.

Sommige voeding bevat stoffen die rechtstreeks urticaria veroorzaken zonder dat het immuniteitssysteem erbij betrokken wordt. Netelroos kan ook door een infectie veroorzaakt worden. Tot slot krijgen sommige patiënte de huidletsels door fysische factoren zoals bijvoorbeeld warmte, koude of druk. De meest frequente vorm van fysische urticaria is dermografi sme waarbij de letsels ontstaan door wrijving en druk op de huid.

Plakproeven of epicutane testen

Voor het uitvoeren van plakproeven moet op 1 week tijd drie keer langsgaan bij de huidspecialist. De eerste dag heeft men een uitgebreid gesprek met de arts. Er wordt informatie verzameld over de klachten en de producten of medicijnen die gebruikt worden. Op basis van dit gesprek wordt een plakproef klaargemaakt die op de rug bevestigd wordt. De plakproef bestaat uit kleefpleisters met een aantal plastic vierkantjes waarin een kleine hoeveelheid van de te testen producten aangebracht wordt.

Na 2 dagen worden de pleisters verwijderd en wordt de test een eerste keer afgelezen. Omdat een allergische reactie meestal pas na 3 tot 4 dagen zichtbaar wordt komt u nog een 3de keer op consultatie.

Men is allergisch voor een bepaald product als er een eczeemvlekje ontstaat op de plaats waar het product op de rug werd geplakt. Als er geen eczeemvlekjes zijn is men niet allergisch voor de geteste producten.

 

 

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 10-12-2013 12:50.