Slideshow: in de kijker


Het project Gerodent van het UZ Gent trekt sinds 2010 naar woonzorgcentra en verleent er curatieve en preventieve mondzorg.

Lees meer


De Warmste Week nadert. Dat merkt u onder meer aan de verschillende acties die in het UZ Gent lopen.

Lees meer


Het UZ Gent is vlot bereikbaar. Op de campus maakt een routesysteem u wegwijs.

Lees meer

​Duizeligheid

Duizeligheid komt voor bij 3 tot 5% van de bevolking. Het is niet levensbedreigend, maar vermindert wel aanzienlijk de levenskwaliteit. Bij bejaarde mensen kunnen evenwichtsproblemen leiden tot vallen met eventueel ernstige gevolgen.

Duizeligheid is een heel vage term. Hij wordt gebruikt om veel verschillende sensaties aan te geven, zoals onzekerheid bij het stappen, het gevoel dat de omgeving draait of het gevoel het bewustzijn te verliezen. Soms ligt de oorzaak in het evenwichtsorgaan zelf, maar vaak heeft het daar niet mee te maken. Ook andere systemen zoals het zicht, de spieren en gewrichten spelen een rol in het bewaren van het evenwicht. Aandoeningen van deze systemen kunnen dus evengoed duizeligheid veroorzaken. Andere medische problemen, zoals te hoge of te lage bloeddruk of psychische problemen (bv. hyperventilatie) kunnen ook duizeligheid veroorzaken.

Het is de taak van de NKO-arts om na te gaan wat er bedoeld wordt met de klacht duizeligheid. De NKO-arts probeert de oorzaak van de klacht te achterhalen en formuleert een passende behandeling.

Op advies van de NKO-arts kan een bijkomend onderzoek van het evenwichtsstelsel (zie brochure in rechterkolom) uitgevoerd worden of kunt u verwezen worden naar een andere arts of specialist.

Soorten evenwichtsproblemen

  • Ziekte van Ménière
  • BPPV
  • Neuronitis Vestibularis

Behandelingsmogelijkheden

De behandeling van evenwichtsproblemen is afhankelijk van de diagnose die gesteld wordt. In sommige gevallen wordt voor medicamenteuze therapie gekozen. In uitzonderlijke gevallen wordt een chirurgische ingreep uitgevoerd om de chronisch storende effecten, die van het linker- of rechterevenwichtsstelsel uitgaan, definitief te elimineren. Een gelijkaardig effect kan men bekomen door toediening van een antibiotisch middel dat toxisch is voor het evenwichtssysteem (gentamycine), en dit via een punctie doorheen het trommelvlies. Ten slotte kan ook kinesitherapie hulp bieden voor tal van evenwichtsproblemen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 10-7-2015 11:28.