Slideshow: in de kijker


Het project Gerodent van het UZ Gent trekt sinds 2010 naar woonzorgcentra en verleent er curatieve en preventieve mondzorg.

Lees meer


De Warmste Week nadert. Dat merkt u onder meer aan de verschillende acties die in het UZ Gent lopen.

Lees meer


Het UZ Gent is vlot bereikbaar. Op de campus maakt een routesysteem u wegwijs.

Lees meer

U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Over UZ Gent > Pers > Persberichten

Reactie op arrest Hof van Beroep

21-11-2017

Vandaag sprak het Hof van Beroep zich uit over een bijzonder betreurenswaardig incident uit 2011. Daarbij overleed een patiënt in het Kinderziekenhuis van het UZ Gent. Het Hof van Beroep bevestigde voor een deel de uitspraak van de Gentse correctionele rechtbank in eerste aanleg. Het ziekenhuis aanvaardt het arrest en hoopt dat de familie nu de nodige rust en ruimte krijgt voor verwerking.

"We vinden wat is kunnen gebeuren in 2011 verschrikkelijk", zegt prof. dr. Eric Mortier. "We beseffen hoe moeilijk deze zaak is geweest voor de familie van de patiënt. Het is tragisch om een kind te verliezen."

Het Hof van Beroep bevestigde de veroordeling van het UZ Gent, maar paste de motivatie en straf aan. Het incident is geen gevolg van de werklast, noch van een gebrek in de organisatie van de wachtdienst in het UZ. Het Hof veroordeelde het ziekenhuis tot een geldboete van €48.000 waarvan €38.000 met uitstel.

Het personeel van het ziekenhuis zet zich elke dag in om patiënten de beste zorg te geven en hen te genezen. Het is verschrikkelijk wanneer dat niet lukt. Het UZ Gent grijpt daarom elke moeilijke situatie aan om er iets uit te leren. Dat blijkt uit de positieve kwaliteitsmetingen en veiligheidsinspecties van de afgelopen jaren. Ook op vlak van communicatie met patiënten en familie zijn er stappen ondernomen. Snel en transparant communiceren staat voorop. 

"Het verlies van de patiënt en de lange duurtijd van deze rechtszaak zijn zeer zwaar geweest voor de familie. We aanvaarden het arrest dat deze ochtend werd uitgesproken. Het sluit de zaak juridisch af. We hopen dat de familie nu de nodige ruimte krijgt voor verwerking, we leven met hen mee." besluit prof. dr. Eric Mortier.