Slideshow: in de kijker


Een nieuwe huisstijl, want na 30 jaar gaan de UGent en het UZ Gent opnieuw samen.

Lees meer


Dankzij de eenvoudige test zullen er minder donorlevers verloren gaan.

Lees meer


Het UZ Gent is vlot bereikbaar. Op de campus maakt een routesysteem u wegwijs.

Lees meer

U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Over UZ Gent > Pers > Persberichten

Noodplan UZ Gent getest met succes

28-12-2017

Het UZ Gent beschikt zoals elk ziekenhuis over een ziekenhuisnoodplan. Het UZ hecht er veel belang aan om dit regelmatig te testen, telkens met een ander scenario op een andere afdeling. In 2017 organiseerde het ziekenhuis maar liefst 22 rampoefeningen in de vorm van een evacuatieoefening, een zandbakoefening of een enquête. Het personeel doorliep de verschillende fasen van het noodplan, van de alarmering tot na de evacuatie.   

Het ziekenhuisnoodplan

Het noodplan van een ziekenhuis voorziet in verschillende fasen. Tijdens de rampoefeningen doorloopt het personeel telkens alle fasen:

  1. Alarmering: Wie bel je bij brand en hoe gebruik je de brandmelder?
  2. Eigen interventie: Kan je een bluspoging of een andere interventie doen om het probleem op te lossen?
  3. Evacuatie van de patiënten en bezoekers
  4. Ondersteunende hulp van een interventieploeg en verdere ontplooiing van het noodplan

De oefeningen zijn vooral gericht op het  personeel op de afdeling. Maar zoals bij echte crisissituaties komt ook de eigen interventieploeg of de crisisarts ter plaatse. Bij grootschalige oefeningen betrekt het ziekenhuis de brandweer, politie en externe medische diensten om ook de samenwerking op punt te zetten.  

Rampoefeningen in 2017

Het UZ Gent organiseerde in 2017 in totaal 22 rampoefeningen waarbij het personeel alle fasen moest doorlopen. Het ziekenhuis werkte daarvoor met verschillende methodieken: 7 keer ging het over een evacuatie van verschillende diensten, 13 keer speelde het personeel de crisis na in een zandbakoefening en 2 oefeningen gebeurden aan de hand van een enquête. Tijdens een zandbakoefening wordt de ramp geënsceneerd en gaan de zorgverleners de ramp virtueel bestrijden. Deze oefening leent zich uitstekend voor een ziekenhuis omdat de patiënten er geen hinder van ondervinden.

20160919_191323 web.jpg

Hoofdarts, prof. dr. Renaat Peleman: "We willen onze organisatie zo goed mogelijk voorbereiden op iets wat hopelijk nooit zal gebeuren. Van een kleine brand tot een grote aanslag, we willen altijd juist reageren zodat we in eender welke omstandigheden de beste zorg kunnen bieden aan onze patiënten."

Complexiteit van een ziekenhuis

Een crisissituatie in een ziekenhuis is extra complex. De evacuatie van patiënten gebeurt vaak met een specifieke evacuatiestoel of op een speciaal ontworpen evacuatiematras, bijvoorbeeld voor operatiekwartieren. Alle hospitalisatiebedden in het UZ Gent zijn uitgerust met  een onderliggende evacuatie sheet die ervoor zorgt dat de patiënt kan blijven liggen en door één persoon geëvacueerd kan worden. Deze speciale hulpmiddelen vragen om regelmatige opleiding en oefening.  

Niet alleen praktisch, maar ook organisatorisch zijn er grote uitdagingen. "Bij één van de zandbakoefeningen focusten we op de ontplooiing van het noodplan na een brand in de apotheek," licht Geert Schatteman, noodplancoördinator, toe. "De werking van de apotheek lag stil door de gevolgen van de brand, maar in een ziekenhuis heb je constant medicatie nodig. De leden van de CCZ (Coördinatie- en Commandocel Ziekenhuis) zochten een oplossing voor het stockeren, verdelen en bereiden van de medicatie tijdens de eerste dagen na de brand. Ook maakten ze duidelijke afspraken over de communicatie met het personeel en de patiënten zodat alle patiënten op het juiste moment de beste zorg kregen."

De oefeningen werden succesvol afgerond. Het personeel is goed op de hoogte van de richtlijnen bij moeilijke situaties. Uiteraard detecteerden de observatoren ook een aantal verbeterpunten. Die helpen de noodplancoördinatoren om de procedures verder te verfijnen. Ook in 2018 staan er kleine en grote oefeningen in de planning.