Slideshow: in de kijker


Het avondsymposium ‘Patiëntenparticipatie! (On)gelimiteerd?’ vindt plaats op 23 november vanaf 18 uur.

Lees meer


Slachtoffers kunnen voortaan dag en nacht terecht in het Zorgcentrum na Seksueel Geweld.

Lees meer


Het UZ Gent is vlot bereikbaar. Op de campus maakt een routesysteem u wegwijs.

Lees meer

U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Over UZ Gent > Pers > Persberichten

Eén plaats voor alle hulp na seksueel geweld

9-11-2017

Gent, 9 november 2017 – Vandaag opent staatssecretaris voor gelijke kansen Zuhal Demir officieel de deuren van 3 Zorgcentra na Seksueel Geweld (ZSG) in België. Een van de zorgcentra bevindt zich in het UZ Gent en werkt daarvoor nauw samen met de Universiteit Gent, het parket, de politie en het Gentse DNA-labo. Samen hebben ze één doel voor ogen: slachtoffers centraal stellen op een plaats waar alle beschikbare hulpverlening zich voor hen verzamelt.  

Van het kastje naar de muur

Het is voor slachtoffers vaak niet eenvoudig om hun verhaal te doen en hun recht te eisen. Prof. dr. Kristien Roelens, gynaecologe in het UZ Gent, licht toe: "Voordien moesten slachtoffers nog van hot naar her waarbij ze verschillende keren hun verhaal moesten doen. Maar uit onderzoek blijkt dat de zorg in de acute fase cruciaal is om later het trauma te kunnen verwerken. Daarom zijn we blij dat we vandaag hier in het UZ Gent  een ZSG kunnen openen als één van de drie pilootprojecten in België."

Het slachtoffer centraal

Het ZSG stelt slachtoffers centraal. Ines Keygnaert (ICRH - UGent), coördinator van de drie pilootprojecten, vertelt: "Het ZSG concentreert alle beschikbare hulpverlening op een adres en werkt met personeel dat opgeleid is in de opvang van slachtoffers van alle leeftijden. Een netwerk van specialisten op medisch, psychologisch, politioneel en juridisch vlak, staat voor hen klaar. Er wordt ook bewijsmateriaal verzameld en bewaard. Zo kan het slachtoffer kiezen om direct of op een later tijdstip klacht in te dienen. Naast de medische en psychische hulp, moet het slachtoffer ook gewoon een douche kunnen nemen en bekomen." Het centrum is verbonden aan het UZ Gent en dus permanent toegankelijk (24/7). Voor staatssecretaris voor gelijke kansen Zuhal Demir is het duidelijk: "Met het ZSG kiezen we voor kwaliteitsvollere zorg en leggen we de basis voor een betere juridische aanpak."

Meer aangiftes

Seksueel geweld is nog steeds een taboe in onze samenleving. Verschillende onderzoekers gaan er van uit dat 90% van de slachtoffers in België geen aangifte doet. Bij seksueel geweld binnen de familie, stijgt dat cijfer tot 97%. "Daar zijn tal van redenen voor," legt korpschef Filip Rasschaert uit. "Slachtoffers vrezen het stigma, houden zichzelf verantwoordelijk, willen anderen niet in problemen brengen… We weten dat het cijfer van seksueel geweld nog zal stijgen, alleen al omdat het ZSG de drempel verlaagt. Mensen zullen sneller aangifte doen."