De Week van de diëtist van 15 t.e.m. 21 maart staat dit jaar in het teken van ondervoeding. Ondervoeding kan iedereen overkomen maar het probleem wordt ernstig onderschat. Ondervoeding brengt verschillende complicaties met zich mee: het verzwakt de immuniteit, verlengt de ziekenhuisopname, verhoogt de mortaliteit en leidt tot grote meerkosten voor de patiënt en de maatschappij.
Patiënten screenen
Verschillende factoren kunnen ondervoeding veroorzaken: kauw- en slikproblemen, smaak- en eetstoornissen, ziektes zoals kanker, COVID-19, dementie enzovoort. Al vóór een ziekenhuisopname loopt 20 tot 30 procent van de patiënten risico op ondervoeding. Het UZ Gent stelt alles in het werk om het probleem tijdig te herkennen en actie te ondernemen. Daarvoor werken verschillende disciplines samen, met de diëtiste als spilfiguur. In 2019 werden in het ziekenhuis 26.000 patiënten gescreend op ondervoeding. Zo’n 6.000 van hen hadden tekenen van of liepen risico op ondervoeding.
Meer info
Centrum voor gezonde voeding en diëtiek